Kako da zaštitiš prve stalne  zube svog deteta?

Zalivanje jamica i fisura predstavlja jednu neinvazivnu, bezbolnu, jednostavnu, ekonomičnu i bezbednu profilaktičku meru.

Postupak zalivanja fisura danas je neizostavni deo preventivnih programa. Zalivač je najbolje aplikovati odmah po potpunom nicanju zuba, a rizična mesta treba zaliti nezavisno od uzrasta pacijenta.

Prvi stalni molar treba zaliti bez obzira na rizik od nastanka karijesa, a jamice i fisure drugih stalnih zuba treba zaliti u zavisnosti od karijes rizika.

Zalivanje fisura je postupak koji traje manje od deset minuta, ako dete sarađuje i potpuno je bezbolan.

Efekat zalivanje fisura ne ogleda se samo u fizičkoj barijeri koja se napravi između zuba i bakterija (zubnog plaka). Iz zalivača se tokom vremena oslobađa fluor koji je važan faktor u sprečavanju nastanka karijesa.

Treba znati da zalivanje fisura ne zamenjuje pranje zuba i održavanje redovne oralne higijene. Roditelji treba da razumeju da je čuvanje stalnih zuba izuzetno bitno. Njihov gubitak ostavlja trajne posledice po oralno zdravlje njihove dece. Nažalost, to se uglavnom shvati kada već bude prekasno.

Pacijenti svihi uzrasta, nezavisno od rizika za nastanak karijesa, treba da budu redovno kontrolisani u određenim vremenskim intervalima.

Ovo smo mi

Ovo smo mi

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Pogledaj ostale