Blog image

Amalgamski ispuni se danas vrlo retko koriste, gotovo nikad. Njihovu upotrebu su u potpunosti potisnuli savremeni kompozitni materijali. Naravno, ne znači da svaku “crnu plombu” treba zaneniti “belom” ako ona još uvek ispunjava preduslov dobrog ispuna.

Lep osmeh je danas postao imperativ. Savremena stomatologija postavlja visoke zahteve u estetici, stoga se godinama unazad na tržištu pojavljuju različite generacije kompozitnih materijala, ili, kako pacijenti najčešće kažu - „bele plombe“. Zahvaljujući njihovoj finoj strukturi i velikoj gustini, poboljšane su im mehaničke osobine, pa su postale veoma otporne na pritisak. Danas postoje različite nijanse ovih materijala, tako da se boja zuba u potpunosti može izimitirati. Zahvaljujući svim dobrim osobinama, bele plombe su u potpunosti potisnule upotrebu „crnih“ plombi.

Kompozitni ispuni se koriste i za prednje i za bočne zube. Zabluda je da kompozitne plombe nisu dovoljno čvrste za bočne zube. Veza koju kompozit ostvaruje sa zubom i slojevi kompozita međusobno dodatno ojačavaju zub i sprečavaju lomljenje, ukoliko je plomba odgovarajuće veličine

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Kako da zaštitiš prve stalne  zube svog deteta?

Kako da zaštitiš prve stalne zube svog deteta?

Pogledaj ostale