Blog image

Pigmentne promene koje potiču iz hrane i pića predstavljaju estetski problem, ali zbog istovremenog naseljavanja bakterija u njima, one u početku ugrožavaju zdravlje desni, a ako se ne uklone, i zdravlje ostalih delova potpornog aparata. Pigmentne naslage je potrebno ukloniti profesionalnim tehnikama u stomatološkoj ordinaciji, dva puta godišnje kod prosečne higijene usne duplje.

Izbeljivanje zuba ima smisla samo ako su zubi prethodno dobro očišćeni, a pacijent obučen o dnevnoj higijeni usne duplje.

Beljenje zuba indikovano je od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod nadzorom stručnog lica. U relativno kratkom vremenskom trajanju apsulutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba.

Kućno beljenje podrazumeva aplikaciju vodonik ili karbamid peroksida manjih koncentracija pomoću splinta koji se izrađuje u ordinaciji na osnovu otiska zuba. Postupak traje nekoliko dana, uglavnom 7-10, a nakon toga se sprovodi pomenuti režim ishrane.

Trajanje efekta beljenja zavisi od načina ishrane i higijenskih navika, jer česta konzumacija obejenih napitaka poput kafe, čajeva ili crnog vina, kao i pušenje, u najvećoj meri doprinose promeni boje zuba.

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako da zaštitiš prve stalne  zube svog deteta?

Kako da zaštitiš prve stalne zube svog deteta?

Bele plombe VS. crne plombe – da li ih i kada menjati

Bele plombe VS. crne plombe – da li ih i kada menjati

Pogledaj ostale