A szájsebészet a fogászat külön ágazata, amely az orofaciális régióban található fogak, lágyszövetek és csontszövetek rendellenességeit és pathológiai elváltozásait diagnosztizálja és sebészeti beavatkozásokkal kezeli. A szájsebészet magába foglalja azon szájüregi és dentoalveoláris sebészeti beavatkozásokat, amelyeket helyi érzéstelenítésben végeznek, gondosan ügyelve arra, hogy a környező szöveteket ne érje további trauma, valamint ne alakuljanak ki műtét utáni szövődmények.

A szájsebészethez tartoznak az itt felsorolt gyakori beavatkozások:

Szájsebészeti fogeltávolítás

A fogeltávolítás vagy foghúzás azon folyamatok egysége, amikor a fogat leválasztják és kiemelik a fogmederből (alveólusból).

Az esetek többségében ez egy rutinos folyamat, ám alkalmanként előfordul, hogy a foggyökér morfológiája miatt kénytelen vagyunk sebészeti beavatkozáshoz folyamodni.

Egy fogorvosi látogatás alatt egyszerre egy, de akár több fogat is el lehet távolítani, ez az adott dentális helyzettől, illetve a pácienssel egyeztetett terápiás terv menetétől függ.

A célunk, hogy kellemes, biztonságos, és főképp fájdalommentes sebészeti beavatkozásokat végezzünk

Gyökércsúcs rezekció (egy-és többgyökerű fogaknál) - apikoektómia

Az apikoektómia apróbb, szájüregsebészeti beavatkozás. A fogak megtartó sebészi kezelésének leggyakoribb műtéte a reszekció. Gyökértömés után a foggyökér csúcsi részén visszamaradhatnak baktériumok, amelyek idült gyulladást okozhatnak. Röviden, a műtét abból áll, hogy a gyökértömött fog gyökércsúcsi részét, amely feltételezhetően fertőzött, eltávolítjuk.

Bölcsességfogak sebészeti eltávolítása (impaktált bölcsességfogak, benőtt foggyökerek esetén)

A szájsebészeti beavatkozások egyik leggyakrabb esete, amikor egy impaktált fogat és benőtt foggyökeret távolítunk el sebészeti eljárással.

Impaktált fognak nevezzük azokat a fogakat, melyek teljes mértékben a csontban formálódtak, de valamilyen akadály miatt nem nőttek ki a kijelölt helyükre. Legtöbbször az alsó és felső bölcsességfogakról van szó, valamint érintettek még a felső szemfogak is. Az esetek többségében a bölcsességfogak okoznak ilyen gondot, mivel az állkapocsban nincs elegendő helyük kinőni, így helytelen elhelyezkedés miatt nyomást gyakorolnak a szomszédos fogakra és ezáltal a harapást is negatívan befolyásolják. Az ilyen impaktált bölcsességfogak erős fájdalmakat, kellemetlenséget és végső esetben fertőzést is okozhatnak, ezért ajánlott a sebészeti eltávolításuk.

Műteni kell? Szakmai tudásunk, tapasztalatunk és korszerű megközelítésünk alapján bátran mondhatjuk: a Primus fogászati központban jó kezekben van.

Szájsebészeti cisztaműtétek

A cisztektómia a cisztatartalom, illetve maga a ciszta eltávolítását jelenti. Ilyen beavatkozást gyökércsúcsrezekcióval együtt végzünk. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így a páciens számára teljesen fájdalommentes.

Arcüreg emelés – Sinus lift

A felső állkapocsban találhatóak az arcüregek (szinuszok), azaz levegővel teli üregek, amelyek nagysága teljesen egyedi formát vesz fel minden embernél. Abban az esetben, ha az nagyőrlőfogak már egy ideje hiányoznak a fogsorból, előfordulhat, hogy az arcüreg megsüllyed és csonthiányt okoz. Mivel a sikeres implantáció előfeltétele a megfelelő és elegendő csontminőség, ez a probléma az arcüreg emelésével könnyen orvosolható. Ezzel a sebészeti beavatkozással kiváló eredményeket érünk el: zárt vagy nyitott arcüreg emeléssel, esetlegesen csontpótlással biztosítjuk az implantátum beültetéséhez elegendő csontállományt.

Fogbeültetés előtti állkapocscsontpótlás

Sikeres implantációhoz elengedhetetlen az elegendő csontállomány. A foghiány gyakran vezethet csonthiányhoz is. Amennyiben az íny alatti csont nem kielégítő mind a három dimenzióban, akkor ún. augmentációhoz, azaz csontpótláshoz folyamodunk. Ezzel előkészítjük azt a csontszekciót, amelybe később sikeresen behelyezzük az implantátumot.

Csontpótláskor több módszerrel és preferált anyagokkal dolgozunk. Állati eredetű anyagokat, szintetikus anyagokat is használunk, néha csontanyagot is hozzákeverünk. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy amikor a szájüregi szövetekkel kapcsolatba kerül, minőséges csontalapot alkosson, ami egy későbbi fogbeültetésre alkalmas alapot ad. A Primus fogászati központban PR protokollt, illetve legmodernebb biotechnológiai eljárásokat használunk csontszövetpótláshoz.

A cél az, hogy ilyen augmentációval megnöveljük a csontállományt, ami kulcsfontosságú fogbeültetésnél. A csontpótlástól számítva hat-nyolc hónapnak kell eltelnie, hogy az érintett állkapocsrész megfelelően összenőjön, majd következhet az implantáció.

Ínyműtét - frenulektómia

A frenulektómia egy specifikus esete a lágyrészsebészetnek. A gyakorlatban ez egy apró sebészeti beavatkozás, amelyben eltávolítjuk a túl erős felső labiális ajakféket (frenulum). Az eredmény az, hogy ezáltal jobban fekszik a műfogsor, illetve be tudjuk jobban zárni a két felső metszőfog közötti fogközt (diasthema). Egyes pácienseknél az ajakfék megvastagodott és mélyen a fogak közé behúzódott, ami az alábbi problémákat okozhatja:

  • Fogköz képződik (diasthema)
  • Ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió)
  • Befejezett fogszabályzást követően ismét elmozdulnak a fogak

Azoknál a pácienseknél ajánlott az ajakfékműtét, akiknél kifejezetten tág a fogközi rés a felső fogsorban, ám az ajakfék miatt nehéz vagy lehetetlen a fogközi rések zárása. Az ajakfék műtétet szintén ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük, azaz a páciens számára teljesen fájdalommentes a beavatkozás.

Foghemiszekció

A hemiszekció és diszekció olyan módszer, amelyben a beteg foggyökeret operatívan eltávolítjuk, majd a fog megmaradt részét felhasználjuk protetikai potlásra.

Protetikai munkák előtti műtétek

A fő célunk az, hogy fogpótláshoz optimális feltételeket biztosítsunk. Ide tartoznak szájüreg lágy és keményszöveteinek protetikai előkészítő műtétei, amelyekkel funkcionálisabb és esztétikusabb protetikai rehabilitációt érünk el. Már a foghúzásnál is alkalmazhatunk szerkezet-megőrző sebészeti beavatkozásokat, mint pl.

  • Állkapocscsont csontállományának megőrzése foghúzás után
  • Klinikai korona sebészeti meghosszabbítása
  • Rögzített fogíny megvastagítása és kiszélesítése
  • Ínyvisszahúzódás, avagy ínyrecesszió helyreállítása (csupasz fognyak esetén)
  • Szövet előkészítés fogbeültetéshez

Az egészséges állkapocsban a foggyökér teljes mértékben a csontba „lehorgonyzott,” amihez a parodontális szövet rögzíti. Gyulladások terén megkülönböztetjük a fogínygyulladást (gingivitis), illetve a teljes fogrögzítő apparátus szöveteinek gyulladását (parodontitis). Fogínygyulladás esetén az íny megdagadt, intenzív vörös színű és gyakran vérzik. Ez a probléma könnyen kezelhető: egy szakszerű fogtisztítás a fogászati rendelőben nélkülözhetetlen, ezt követően pedig a páciensnek igazából csak több figyelmet kell fordítania az optimális napi szájhigiéniára és rendszeres fogmosásra.

Egy elhanyagolt fogínygyulladás ellenben könnyen vezethet parodontitishoz, ennek következtében pedig a fogíny megdagad, majd elválik fogaktól. Apró zsebecskék keletkeznek, amelyekben elszaporodnak a baktériumok. A gyulladás következtében a fogágy szövetei sérülnek, majd leépülnek, ez magába foglalja a csontot is. Gyakran előfordul, hogy a parodontitis kevés tünettel jár és csak túl későn észlelik. Ha a csontszövet már annyira leépült, akár foglazuláshoz, de fogvesztéshez is vezethet.

Bár manapság számos korszerű fogbeültetési módszer áll rendelkezésünkre, ha az állkapocscsont annyira leépült , akkor csak csontszövetpótlást követően kezdhetjük el az implantációt, illetve fogpótlási terápiát.

Szolgáltatások Szolgáltatások Szolgáltatások